‘Technologie is de gemeenschappelijke taal van dit tijdperk’
Lees Artikel
Column

‘Technologie is de gemeenschappelijke taal van dit tijdperk’

Al dertig jaar ben ik als componist en musicoloog verbonden aan de onderzoeksgroep Opera of the Future van het Massachusetts…

Al dertig jaar ben ik als componist en musicoloog verbonden aan de onderzoeksgroep Opera of the Future van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) Media Lab. Mijn passie voor technologie en muziek kreeg ik mee van mijn ouders. Mijn moeder was een artistieke pianolerares, mijn vader een computerwetenschapper en een van de pioniers in computer graphics.

Als 18-jarige wou ik al muziek maken via software en de barrières tussen de zogenaamde populaire en serieuze muziek doorbreken. Na mijn studies werd ik in 1978 uitgenodigd als composer-in-residence aan Pierre Bourlez’ nieuwe Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique (IRCAM) in Parijs. Ik was uitgenodigd voor één jaar, maar bleef er uiteindelijk zeven jaar. Daarna startte ik in 1985 mee het MIT Media Lab op. Onze missie was breed: burgers een kwaliteitsvoller leven geven, via kunst, maar ook via onderwijs. Muziek is zoveel meer dan entertainment. Ze beïnvloedt je gezondheid en leven positief, ze kan stukjes geheugen herstellen bij alzheimerpatiënten. Ze kan mensen echt met elkaar verbinden. Opera is voor mij de meest expressieve muziekvorm, want ze spreekt alle zintuigen aan.

Tod Machover directeur van de Opera of the Future Group aan MIT © Priscilla Capistrano

Muziek democratiseert

Als ontwerper van nieuwe technologie voor muziek, probeer ik muziek te democratiseren, voor iedereen toegankelijk te maken. Niet iedereen kan Einstein of Beethoven worden, maar ieder individu heeft wel waarde en talent. Als je een kunstwerk maakt, moet je iedereen kunnen raken. Democracy lifts people up. En technologie is de gemeenschappelijke taal van dit tijdperk, waarin vooral de beeldcultuur speelt. Aan het MIT ontwikkelden we jaren geleden al ‘hyperinstrumenten’, die allerhande elektronica meekregen, zodat hun efficiëntie elektronisch wordt verhoogd. We bouwden onder meer de hyperpiano, waarop de stand van je handen kan worden gelezen. Zo zie ik technologie: als het ultieme hulpmiddel om zoveel mogelijk mensen met elkaar te verbinden.

 

We moeten technologie zo vormgeven dat ze mensen verbindt en niet isoleert of tegen elkaar opzet. Verbinden doe ik ook met mijn city symphonies: onlangs ging Philadelphia Voices in première. Het is een muzikaal portret van de stad. Je luistert naar haar geluiden, zoals het verkeer of het geroezemoes in restaurants. Ik wou een muziekstuk maken, waarbij iedere inwoner die van muziek houdt een stem kreeg. Via een app konden ze geluiden opnemen of verhalen en audio doorsturen. De opera kwam tot leven door een mix van technologie, muziek, social media en zelf de straat opgaan.

Totaalervaringen worden belangrijk

Sociale media hebben de belofte om mensen te verbinden, maar in de praktijk is het vaak eenrichtingsverkeer. Als Lady Gaga via social media haar fans toespreekt, kunnen die geen persoonlijke boodschap terugsturen. Daarom geloof ik meer dan ooit in physical experiences. Die worden in deze digitale tijden alleen maar belangrijker, in de hele entertainmentbusiness. Onlangs opende in Philadelphia een museum over de Amerikaanse Revolutie. Het is één grote theatrical en physical experience, die eindigt met een augmented reality-ervaring. Je hoort en ruikt allerlei dingen in de echte tent waarin oud-president George Washington zeven jaar sliep en zijn troepen op het slagveld leidde.

Ook wij experimenteren nu met AR in liveoptredens van orkesten. Ik geloof veel meer in augmented dan in virtual reality. VR isoleert je compleet van de echte wereld, AR maakt er connectie mee. Ook dat kan mensen met elkaar verbinden.

Tod Machover is als toonaangevende componist-uitvinder verbonden aan het MIT Media Lab. Zijn corebusiness? Muziek (en dan vooral opera) verbinden met technologie.

Vorig artikel
Artikel
Ondernemen

De glazen bol van slimme data

Volgend artikel
Artikel
Ondernemen

Vergadert u al in een cosy cockpit?