Binnenkort slikken we robots
Lees Artikel
Column

Binnenkort slikken we robots

Nooit eerder kwamen er zo veel medische technologische nieuwigheden op ons af. Alleen al de diagnostiek en chirurgie bevinden zich aan…

Nooit eerder kwamen er zo veel medische technologische nieuwigheden op ons af. Alleen al de diagnostiek en chirurgie bevinden zich aan devooravond van een (r)evolutie.

Door de digitalisering minimaliseren ziekenhuizen gaandeweg hun papierwerk en daarbij passen ze allerlei processen aan. De automatisering die hierop volgde maakt veel zaken sneller en efficiënter, waardoor het pad geëffend werd voor een meer persoonlijke zorgverlening. Want niet alleen krijgt het zorgpersoneel door de digitalisering en automatisering meer tijd vrij voor menselijk contact met de patiënt. Ook de medische diagnostiek en behandelingen worden persoonlijker.

Christophe Mouton, algemeen directeur AZ Maria Middelares

AI en algoritmes

Artsen stellen binnenkort hun diagnoses mede op basis van complexe computeralgoritmes. Dankzij de opkomst en automatische verwerking van big data, waarbij data van verschillende invalshoeken en departementen wordt samengebracht en geïnterpreteerd, kunnen we in de toekomst ook patiënten nog meer gericht en op maat behandelen. Want vandaag werkt medicatie soms voor de ene patiënt wel, en voor de andere niet. Ook via machine learning en artificiële intelligentie kunnen we in de toekomst vorm geven aan de 4 P’s in de gezondheidszorg: predictief, proactief, persoonlijk en preventief.

Ik geloof niet dat robots ooit voor 100 procent het werk van de chirurg
zullen overnemen

Christophe Mouton, algemeen directeur AZ Maria Middelares

Dat uit zich vandaag al in de genoomdiagnostiek, waarbij fracties van tumoren via bloedanalyse gedetecteerd worden. Of waarbij een volledig genoom in kaart wordt gebracht. Vijf jaar geleden kostte het optekenen van iemands DNA ettelijke honderdduizenden euro’s, en duurde het wekenlang vooraleer er resultaten waren. Dankzij de sterk toegenomen computerrekenkracht kost zo’n onderzoek tegenwoordig minder dan duizend euro, en zijn de resultaten al na enkele dagen bekend.

Medische robotica

Robots zullen de medische wereld de komende jaren helemaal dooreenschudden. Er komt een opmars van zorg- en logistieke robots: autonome rolstoelen die patiënten vervoeren, zelfrijdende medicatiekarren, transport van medische instrumenten tussen afdelingen. En 3D-printing brengt van de productie van onder meer protheses, implantaten en zelfs weefsels de komende jaren in een stroomversnelling.

Ook nanobots hebben een grote toekomst in de geneeskunde. Deze minirobots worden bijvoorbeeld ingeslikt of ingeplant. Ze worden gebruikt voor monitoring of de toediening van medicijnen of mogelijk zelfs voor precisiechirurgie.

En dan zijn er nog de operatierobots. Chirurgen gebruiken die vandaag vooral als hulpmiddel, als een instrument dat meer ergonomisch werkt of moeilijk bereikbare plaatsen toegankelijk maakt. Meerdere bedrijven investeren de laatste jaren in semiautonome chirurgische robots die nieuwe beeldvormingstechnieken gebruiken, de arts mee adviseren én sturen en zelfs bepaalde taken overnemen. De eerste slimme operatierobot dus.

Toch geloof ik niet dat robots ooit voor 100 procent het werk van de chirurg zullen overnemen. In China voerde een robot ondertussen al een succesvolle tandimplantatie uit. Maar meer complexere handelingen en beslissingen zullen we niet snel uit handen van een mens nemen. De nieuwste technologieën kunnen chirurgen wel helpen complexe en veeleisende operaties met grotere precisie en meer efficiëntie uit te voeren. Er wacht ons nog een boeiende toekomst.

Vorig artikel
Artikel
Entertainment

Solotech: Licht en video voor Lady Gaga

Volgend artikel
Artikel
Entertainment

In de optimale controlroom vormen mens en machine één team